Bes (Bb of B-flat) trompet

Wat is een Bes (Bb of B-flat) trompet?

Wat is een bes (Bb of B-flat) trompet?

Een bes trompet is een trompet met een totale buislengte van ongeveer 1.30 m. Het is verreweg de meest gebruikte trompet. Als je gaat starten met trompet spelen, start je op een bes-trompet. Hij wordt ook wel geschreven als Bb trompet of B-flat trumpet.

Wil je een Bes trompet aanschaffen?

Kijk bij onze Trompet- Shop voor geschikte trompetten om te starten.

Waar komt de naam Bes trompet vandaan?

Een trompet met een buislengte van ongeveer 1.30 geeft een bepaalde toonhoogte als je erop speelt. Grote instrumenten klinken laag en kleine instrumenten klinken hoog. En een bes-trompet heeft een basistoon (natuurtoon) die hetzelfde klinkt als de noot Bes op de piano.

Waarom spelen de meeste mensen bes trompet?

De verhouding tussen lengte en doorsnede van de buis noem je de mensuur. Een trompet bestaat uit een grotendeels cilindrisch deel en aan het uiteinde zit de beker (een conisch deel). Bij een bes-trompet is deze verhouding zo dat je met relatief weinig weerstand trompet kunt spelen. Het is dus de meest licht-spelende trompet van de trompet-familie. Ideaal voor starters en amateurmuzikanten. Maar de meeste professionals spelen ook Bes-trompet. Want geoefende spelers kunnen de klank erg goed manipuleren (dat noem je ‘kleuren’). Bij jazz-muziek bijvoorbeeld wordt dat graag gedaan waarbij je graag je eigen persoonlijke versie van een muziekstuk maakt. In klassieke orkesten zoek je juist een helderder en objectiever/strakker/zakelijker trompetgeluid, dat lukt beter met de C-trompet.

Wil je een Bes trompet aanschaffen?

Kijk bij onze Trompet- Shop voor geschikte trompetten om te starten.


Wat is het verschil in de kleur van de trompet?

De trompetten horen tot de koperblaasinstrumenten, maar zijn eigenlijk van messing gemaakt (een legering van ongeveer 2/3 koper en 1/3 zink). Messing noem je ook wel geel koper. De meeste trompetten zijn doorzichtig gelakt en zien er dus geel-achtig uit. Er bestaan ook verzilverde trompetten, daar is over de messing buis een laagje zilver aangebracht door elektrolyse. Zilveren trompetten hebben meestal een wat helderder/schellere klank. Dat waren tot voor kort de enige twee opties, gelakt of verzilverd. Maar tegenwoordig zie je ook veel matte trompetten, vergulde trompetten of trompetten in allerlei kleuren.

Wil je een Bes trompet aanschaffen?

Kijk bij onze Trompet-Shop

------------------