Trompet, Bugel, Trombone les

Voor kinderen tussen 13-16 jaar (Kids+)

Trompet, bugel of trombone les voor iedereen tussen 13-16 jaar

Ben je een starter/ beginner in deze leeftijd? Dan lees je hieronder alles over je eerste lessen.

Geen starter, maar doorstromer? Scroll dan naar beneden voor alle info over de doorstromers. 

Met een klein docententeam geven we de lessen persoonlijk en op maat. Onderstaande tekst is geschreven voor trompettisten (m/v)  maar je kan hier ook steeds bugel / trombone / of bariton tuba lezen.


Jonger of ouder?

10 -13 jaar (Kids)

16-25 jaar (Studs)

Starter / Beginner

Trompettechniek

Het aanleren van de goede houding, ademhaling en vingerzetting is de basis. Daar besteden we in het begin veel aandacht aan. Ook vertellen we hoe je het beste op je instrument thuis kan oefenen.

Notenlezen

Iedereen leert bij ons leren ook goed notenlezen. Zo worden ze later een zelfstandige trompettist m/v. Je hebt niet altijd een luistervoorbeeld nodig, maar kan  zelf het notenschrift begrijpen en toepassen.

Muziektheorie

Alle muziektheorie die je nodig hebt, leer je op een ontspannen manier. Dat zorgt voor een stabiele basis. We zorgen natuurlijk voor bekende liedjes, maar ook minder bekende liedjes. Hierdoor is de opleiding heel breed en maak je kennis met verschillende muziekstijlen.

Trompet hard?-> studiedemper !

De meeste mensen (en ouders en buren...) denken dat trompet heel hard is. Dat kan, maar het hoeft helemaal niet. Kijk maar naar de Amerikaanse jazztrompettist Chet Baker, of de Nederlandse Eric Vloeimans. Die spelen vaak zachtjes. Maar in het begin moet je wel de blaaskracht ontwikkelen. Verreweg mijn meeste leerlingen kiezen voor een Studiedemper. Die dempt het geluid zodat de rest van het huis en de buren er geen last van hebben, maar je toch lekker kan oefenen.

Ik heb geen trompet of trombone

 Geen probleem. Je leent bij mij een goed instrument en evt. studiedemper. Zo ben je zeker van de goede kwaliteit en start je zonder materiaalpech. Als je op trombone wilt starten, start je bij ons op de pBone, een kunststof trombone. Die is licht in gewicht en daardoor ideaal voor beginners.

Doorstromer

Als je al trompet speelt voor je 13e jaar, noemen we je een "doorstromer"

De meeste leerlingen tussen 13 en 16 jaar zijn doorstromers. Het is de leeftijdsgroep met de meeste individuele verschillen. Door de verandering van school ontstaat er een heel ander leven. Hier kan je het muziekmaken gebruiken als uitlaatklep voor het zwaardere schoolhuiswerk. Even letterlijk "uitblazen" naast het "serieuzere" schoolwerk.

Samenspelen

Ook kijken we samen of er een schoolband/orkest is op de nieuwe school of dat je kan samenspelen met andere leeftijdsgenoten. De uitdaging om samen te spelen met andere instrumenten dan blaasinstrumenten is ook weer groter. Vaak worden er op school popgroepen gemaakt met piano, gitaar, zang etc. Daar kunnen de leerlingen op de blaasinstrumenten dan bij aansluiten. Maar je kan natuurlijk ook samenspelen bij een harmonie-orkest, fanfare of een jazz-big-band. Bij de meeste kinderen die al samenspeelden is het een voortzetting van het samenspelen in de voorgaande jaren.

...of juist alleen voor jezelf

De verschillen binnen deze leeftijd zijn heel groot. Er zijn ook veel kinderen die graag muziekmaken, en dat juist graag voor zichzelf blijven doen. En juist niet de behoefte hebben omdat zich ergens bij aan te sluiten. Dat is ook prima. Het mooie van muziek is dat dat allemaal kan. Voor jezelf is er genoeg plezier te halen uit de liedjes. (meestal uit de popmuziek, die nu een grotere rol gaat spelen). Je kan ook zelf je eigen muziek gaan componeren en dat opnemen met de computer bijvoorbeeld. 

Alle lessen zijn maatwerk: uitbreiding van de techniek.

Tussen 13 en 16 jaar veranderen je fysiek natuurlijk ook veel. Vandaar dat er bepaalde speelproblemen kunnen ontstaan die er eerder niet waren. Andere longinhoud, andere armlengte, vingerlengte, een beugel bijvoorbeeld. Daar passen we het lesprogramma op aan. En omgekeerd gebeurt het ook vaak dat het spelen juist makkelijker wordt en dat alle informatie van de afgelopen jaren meer ‘op zijn plek valt’. Er komt meer ruimte om na te denken over muziekstijlen/richtingen en de plaats van jezelf daarin.

Myrthe

16 jaar, 6 maanden les

ALS BEGINNER OP DE TROMPET VIND IK DAT BART HEEL FIJN LESGEEFT...

Als beginner op de trompet vind ik dat Bart heel fijn les geeft. Hij is een erg geduldige en goede docent die uitleg geeft op een hele vriendelijke manier. Hij doet erg zijn best om stukken te vinden die ik ken en leuk vind, maar die ook haalbaar zijn voor mijn niveau. Daarnaast zijn de lessen erg gezellig, ik kijk er elke week weer naar uit!

Danielle

16, 6 jaar les

HET FIJNSTE VIND IK DAT HIJ ZIJN LESSEN OP MIJ AANPAST...

Ik heb nu al best een aantal jaartjes les bij Bart, en het fijnste vind ik dat hij zijn lessen op mij aanpast. Begin dit jaar switcheten we steeds van stijl, om ervoor te zorgen dat het uitdagend en leuk bleef. Hij zocht een paar nummers van 1 stijl uit en daar besteedde we dan een paar weken aan. Daarna gingen we door naar de volgende, wat ervoor zorgde dat ik gemotiveerd bleef en het ook gewoon heel leuk maakte.

Op dit moment ben ik bezig voor mijn A en B van het HaFaBra examen, een muziek examen waarvoor je zowel in theorie moet leren als stukken voor moet spelen. Bart helpt me hier enorm mee! Hij is erg geduldig met stukjes die me gewoon echt niet lukken en met vragen kan ik bij hem terecht. Hij test me tussendoor ook, en dit zorgt ervoor dat ik thuis blijf oefenen.

Kortom, voor mij is Bart een geweldige leraar en ik ben blij dat ik zijn steun heb bij mijn examen.

Kies zelf:

Volg de introductiecursus of boek een gratis proefles