Tuba les in Utrecht: dé manier om tuba (of bariton) te leren spelen.

De tuba les in Utrecht is uniek vanwege de grotendeels individuele aanpak. Tuba (of bariton) les is voor iedereen: zowel voor jong als iets minder jong, en van de absolute beginner tot de gevorderde leerling zijn er mogelijkheden van. Momenteel zijn er leerlingen van 10 tot ruim 60 jaar. Er wordt nadrukkelijk geen gebruik gemaakt van een standaardmethode, maar per leerling wordt een programma op maat gemaakt.

Geen vooropleiding nodig

De lessen kunnen zonder een muzikale vooropleiding gevolgd worden want het notenschrift en de muzieknotatie worden spelenderwijs geleerd.

De basis is een dagelijks te studeren programma, waarin verschillende facetten van het tuba spelen aan bod komen.

Techniek

Wil je goed tuba leren spelen, dan is de techniek heel belangrijk. Daarom wordt een belangrijk deel van de lessen ingeruimd voor de techniek.

Hierbij kan gedacht worden aan de volgende onderwerpen: fysieke houding,

ademhaling, vasthouden van het instrument etc. Voor de wat gevorderde leerling is er ook ruimte voor muziektheorie en solfège. Dit gebeurt aan de hand van de Harmonie, Fanfare en  Brassband (HaFaBra) exameneisen.

Tuba les in verschillende stijlen

In de lessen wordt de klassieke stijl als belangrijke basis gehanteerd,

maar daarnaast komen ook diverse stijlen aan bod, zoals pop en jazz.


De laatste stijl, de jazz-muziek, is grotendeels gebaseerd op improvisatie op akkoordenschema’s. In de les wordt hier (in overleg) ook aandacht aan besteed. Er is ook ruimte voor creativiteit van de leerling, deze wordt al in een vroeg stadium aangemoedigd om met eigen stukjes te komen.

Tuba les in Utrecht en dan ?

Naast de wekelijkse lessen moet er vooral ook zelf ook thuis geoefend worden. Om de vaardigheden goed op te bouwen kan je denken aan 4 tot 7 dagen in de week een half uurtje oefenen. Dan heb je een schitterende hobby !

Introductiecursus tuba 

De introductie cursus is op ieder gewenst moment te volgen omdat het een individuele cursus is.:

  • 6 wekelijkse individuele lessen van 30 minuten
  • Gratis leen-tuba voor die periode
  • Gratis map met oefen materiaal

Ja, ik wil starten met de introductie cursus !


 

Artikelen in Tuba les in Utrecht