Wat is een pBone?

Een pBone is de afkorting voor Plastic trombone, een tenor trombone. Het instrument is rond 2010 ontwikkeld in Engeland samen met Jiggs Whigham, een bekende jazz-trombonist.


De pBone heeft de volgende voordelen ten opzichte van de koperen trombone:

  • laag gewicht
  • kan tegen stootje (normale koperen trombone is vrij kwetsbaar bij vallen: deuken, krasjes en daardoor roest)

Voor kinderen en volwassenen?

Vanwege het gewicht en de kwetsbaarheid van een koperen trombone was het niet zo gebruikelijk om als kind al te starten met trombone. Het was meer een instrument waar volwassenen op beginnen. Of waar je naar toe kon doorstromen nadat je eerst op trompet begonnen bent. Daardoor was het een relatief zeldzaam instrument. Maar met de pBone kunnen ook jonge kinderen (bij mij vanaf ongeveer 8 jaar) starten op trombone. Dat is een complete verandering in de aanvangsleeftijd en zal op termijn de trombonisten minder ‘zeldzaam’ maken. en voor volwassenen is de pBone ook een goed begin.

Overstappen op koperen trombone?

De plastic trombone klinkt wel een klein beetje anders dan de koperen trombone maar het verschil is niet zo groot dat dat in het begin het een belemmering is. De meeste mensen stappen na een tijdje (paar jaar) wel over naar een koperen trombone omdat de klank van een koperen instrument toch wat robuuster is.

Op trombone of pBone les?

Kijk op deze pagina voor de mogelijkheden voor tromboneles (pBone of koperen trombone) voor kinderen en volwassenen.


Artikelen in Wat is een pBone?