Een muziek examen, wat is dat?

Een muziek examen is een examen waar je beoordeeld wordt door een commissie. Het bestaat uit 2 delen, een theoretisch en een praktisch deel. Er zijn 4 examenniveau's: A, B, C en D.

Een beetje geschiedenis over de muziek examens.

Allereerst een beetje geschiedenis over de muziekexamens. In..... zijn er in de Harmonie, Fanfare en Brassband verenigen in Nederland ? en België een uniforme afspraken gemaakt over de verschillende niveau's. Dat resulteerde in de HaFaBra examens. Met enige aanpassingen in de loop van de jaren worden deze eisen nog steeds gebruikt. Deelnemen aan de examens kan tegenwoordig ook als je niet aan een muziekvereniging verbonden bent. Je docent moet het dan wel apart aanvragen.

Hoe kan je muziek nou beoordelen?

Het beoordelen van muziek is een kwestie van smaak, zou je zeggen. Dat is wel een beetje waar, maar er zijn toch wel erg veel aspecten van muziek die wel meetbaar zijn in een examen. Ken je je toonladders uit je hoofd? Weet je wat alle muzikale termen betekenen? Kan je goed noten lezen? Kan je een muziekstuk van een bepaalde moeilijkheidsgraad voorspelen? Aan dat soort vragen kan je wel zien dat je een niveau objectief kan maken. Daarnaast kan je natuurlijk altijd nog twisten of je iets mooi vind of niet, maar dat noemen we dan smaak....

Muziektheorie

Ieder examen heeft ook een onderdeel Muziektheorie. Dat gaat over notatie, muziektekens, Italiaanse woorden over tempo en dynamiek. En bij de hogere examens ook over toonladders en akkoorden. Zie hier de link over de cursus muziektheorie in Utrecht 

Kan ik meedoen met een examen?

Wil je meedoen met een examen? Dat kan als je een van de instrumenten bespeeld die in de HaFaBra orkesten gebruikt worden. Dus de meeste blaasinstrumenten en slagwerk. Je docent moet je opgeven en aanwezig zijn bij het examen, dus je hebt wel een docent nodig.

Welk niveau moet je hebben?

Je docent kan aangeven of je het juist niveau hebt om een goede kans te maken om het examen met goed resultaat af te sluiten.

Wat zijn de examen eisen?

De exameneisen zijn omschreven in het raamleerplan. In beknopte versie heb ik ze hier onder elkaar gezet:

  • A-examen eisen
  • B-examen eisen
  • C-examen eisen
  • D-examen eisen

Artikelen in Een muziek examen, wat is dat?